Biometanproduktion påbörjad vid siten i Höganäs. I augusti i år uppnåddes ett viktigt delmål i projektet då de faktiska försöken i demoanläggningen i Höganäs kunde påbörjas – biologisk metanisering av syngas från biomassaförgasning.

Den svenska demoanläggningen är nu installerad och långvariga försök har påbörjats. Byggnationen har varit ett samarbete mellan Wätsilä, som ansvarat för design och byggnation av reaktorerna, och RISE, som ansvarat för design och byggnation av övriga komponenter. Under det senaste halvåret har det pågått ett intensivt arbete med att färdigställa byggnationen och drifttester på distans vid RISE verkstad. En stor milstolpe uppnåddes före sommaren då hela anläggningen levererades till siten i Höganäs och installation av det kompletta systemet kunde genomföras. Efter semestrarna började arbetet med att preparera en ymp – en vätska innehållande den mikrobiella kultur som ska etableras i bioreaktorerna för att katalysera omvandlingen av syngas till metan.

Den andra stora milstolpen uppnåddes den 20 augusti 2024 när syngasmatningen kunde startas efter dess att ympen introducerats. Därmed har nu officiellt de långvariga försök som nu ska pågå fram till 2026 startat. Idag har vi, om än vid låg syngasbelastning, en god omsättning av både CO och H₂, och vi producerar alltså metan från skogliga restprodukter genom biologisk metanisering av syngas från Cortus förgasningsanläggning vid Höganäs AB:s metallpulverfabrik.

Fokus framåt kommer nu att vara att bygga upp biologin i reaktorerna genom att successivt öka syngasbelastningen tills maximal kapacitet är uppnådd. Samtidigt fortsätter arbetet med att åtgärda barnsjukdomar.

Demoanläggningen för exsitu biologisk metanisering av syngas uppställd och installerad på site i Höganäs. I bakgrunden syns Cortus förgasningsanläggning Woodroll där syngasen produceras.

Den mobila demoanläggningen lastad och på väg från RISE verkstad till siten i Höganäs.